Van Hout tot Lijst

Alle lijsten in onze collectie worden, op ambachtelijke en traditionele wijze, in ons eigen atelier vervaardigd. De vervaardiging van een lijst is voor 90% handwerk, er is geen machine die dit werk kan overnemen.

De enige machine die in ons atelier gebruikt wordt is een verstekzaagmachine om de profielen in verstek te zagen. Daarna gaan we over op handwerk zoals, het afdrukken van b.v. ornamenten en diverse bewerkte randjes.(zie in showroom Romantisch 17)

Dan volgt het ornamenteren van de lijst, daarna moet de lijst van een witte gladde krijtlaag, moet worden voorzien, ook dit gebeurt volledig met de hand.

De lijst wordt, na iedere krijtlaag 4 tot 6 in totaal, geschuurd en gepolijst. Dit was de eerste stap om tot een lijst te komen.

Nu volgt de belangrijkste handeling, het "kleuren".

De basis van het uiteindelijke resultaat, om tot een kleur van de lijst te komen, is de onderkleuring waarop het bladgoud of zilver etc. wordt aangebracht.

Als de basis verkeerd is gekozen, waar veel ervaring aan vooraf is gegaan, zal dit sterk van invloed zijn op het eind resultaat.

Het leggen van bladgoud etc. is een geduldig werk, alle blaadjes moeten één voor één worden opgelegd met een kleine overlapping over elkaar, die overlappingen wordt later zichtbaar als de lijst wordt doorgepoetst.

Dan volgt het afkleuren van de lijst, dit gebeurt door "kunstenaars", voor dit werk is veel inzicht en ervaring vereist. Het is de kunst om de lijst een kleur en aanzien te geven die ook goed combineert met het schilderij, aquarel of ander soort werk wat er in de lijst komt.

Daar valt of staat het hele resultaat van ons product mee.

Na deze beknopte samenvatting, over het vervaardigen van een lijst, heeft U misschien een betere "kijk" gekregen op een lijst.

Kortom een "lijst" is meer dan alleen maar een omlijsting, het is een kunststuk op zich.

"De juiste lijst bij het juiste schilderij maakt het schilderij af".

Steeds meer kunsthandels zijn zich hiervan bewust geworden, dat merken wij aan de belangstelling uit deze sector voor onze lijsten.

Flippo Lijsten | Lageweg 6 | 2222 AG Katwijk (ZH) | Tel. 071 - 4029968 | Fax: 071 - 4080862 | email: flippo@planet.nl