Van Oud en Lelijk tot Mooi en Lieflijk

Ons “Restauratie-atelier” is in de kunsthandel een bekend adres.

Wat wij doen is het schoonmaken, verdoeken en restaureren van schilderijen.

Wat houdt dit in?

Het eenvoudigste is voor “ons” het verwijderen van rookaanslag en geeft als resultaat, “alsof de zon weer is gaan schijnen”.

De volgende stap is het verwijderen van oude en verkleurde vernis lagen, dat is voor de restaurateur het leukere, of dikwijls ergerlijke, werk. Dan wordt zichtbaar wat er in het verleden allemaal is “uitgespookt” met een schilderij. B.v. dat het schilderij, in het verleden, is vernist met “deurenlak” door een huisschilder, of is gerestaureerd (overschilderd) terwijl het schilderij nog vuil was ( geeft een verkleurde plek in het schilderij weer), of een kleine beschadiging van een 0,5 cm2 is een restauratieplek geworden van 10 cm2 omdat de kleur niet gevonden werd, enz. enz.

Weer een stap verder is het doubleren (verdoeken) van een schilderij, ook dit is voor de restaurateur een leuke stap, maar ook een moeilijke klus waar veel ervaring voor vereist is.

Veel mensen wachten te lang om een schilderij te laten doubleren, dikwijls heeft de tand des tijd zijn werk dan al gedaan. Als een schilderij op doek craquelé ( barsten) gaat vertonen is het raadzaam om een goede ervaren en restaurateur te raadplegen.

De grootste boosdoener voor dit probleem is:

1e : Grote temperatuur verschillen, door b.v. tocht.

2e : Groot en regelmatig verschil van droge vochtige lucht, waardoor het doek krimpt en uitzet, terwijl de verf en preparatielaag op het doek een dunne vaste lagen zijn.

3e : Bepaalde te dikke vernis kan ook funeste gevolgen hebben ook voor schilderijen op paneel.

 

Een schilderij, HALF VUIL HALF SCHOONGEMAAKT Kortom, als U in het bezit bent van een schilderij heeft U ook de taak dit goed te beheren.

Voor gratis advies kunt U een afspraak maken voor de zaterdagmorgen

Flippo Lijsten | Lageweg 6 | 2222 AG Katwijk (ZH) | Tel. 071 - 4029968 | Fax: 071 - 4080862 | email: flippo@planet.nl